Een veilig saunabezoek

Een dagje wellness dient te draaien om de ontspanning, rust en een moment waarin je alle dagelijkse zorgen even kan vergeten. Je geeft jouw lichaam en geest de ruimte om weer tot zichzelf te komen. Maar wat nou als je sauna bezoek verstoord wordt door minder leuke aangelegenheden? Zo is er de afgelopen maand ook een brand geweest in een sauna. Dit is uiteraard zeldzaam en zal niet snel gebeuren, maar het kan. Wat kun je eigenlijk zélf doen om je saunabezoek zo veilig mogelijk te maken? Lees hier de tips voor een veilig saunabezoek!

BSP (1) (Custom)

Foto: Beauty Sauna Peize

1. Blijf niet te lang in de sauna

Als je in de sauna zit, vind je bijna altijd een zandloper in de sauna. Dit is om te voorkomen dat je te lang in de sauna blijft zitten. Een sauna sessie van 8 tot 15 minuten is perfect. Je lichaam kan in deze tijd optimaal zijn werk doen. Mocht je je al eerder niet goed voelen, verlaat dan eerder de sauna. Als je voor het eerst een sauna bezoekt, is het verstandig om bij de uitgang te gaan zitten. Zodra je je dan niet goed voelt worden, ben je zo uit de sauna. Hoe hoger je in de sauna gaat zitten, hoe warmer het is. Probeer wel, als je je goed voelt, minimaal 8 minuten te blijven zitten. Deze tijd heeft je huid namelijk nodig om je poriën te openen en dus goed zijn werk te doen.

2. Lees de veiligheidsregels

Voordat je een sauna instapt, hangt er een bordje met informatie over de sauna. Vaak staat hierop vermeld wat voor sauna het betreft, wat de temperatuur is, waar deze sauna goed voor is en of er een bepaalde geur aan hangt. Lees deze altijd goed door zodat je weet waar je in gaat zitten. Heb je een wat zwakkere gezondheid? Probeer het dan te houden bij sauna’s die onder de 90 graden Celsius zijn. Bepaal voor jezelf ook of je de geur in de sauna aangenaam vindt. Als je een sauna uitkiest die goed bij je past, is de kans ook groter dat je een fijn gevoel aan de saunasessie over houdt en je ook relaxter plaatsneemt in de sauna.

3. Drink voldoende

Grote kans dat je tijdens je saunabezoek flink gaat zweten. Dit is natuurlijk ook de bedoeling, omdat hierdoor je afvalstoffen worden afgevoerd en je de positieve effecten van een saunabezoek ervaart. Toch moet je er ook op letten dat je niet te veel vocht verliest. Het is daarom ook te adviseren om geen alcohol te drinken tijdens je saunabezoek. Dit omdat een saunabezoek vocht uit je lichaam onttrekt, maar alcohol ook. Je kunt daarom zoveel vocht verliezen, dat je last van hoofdpijn kunt krijgen. Neem liever een flesje water mee om je vochtreserves mee aan te vullen. Meer weten over wat je wel en niet moet eten in combinatie met een saunabezoek? Lees dan hier alle tips!

4. Koel af

Zodra je uit een saunacabine komt, moet je lichaam eerst natuurlijk afkoelen, voordat je in een koud bad springt. Laat je lichaam wennen aan de normale temperatuur door eerst even een rondje te lopen buiten of door de ruimtes. Pas als je voelt dat je weer op een normale temperatuur bent, kun je besluiten om een stap te nemen in het dompelbad of de koude douche.

Naast deze maatregelen, draait een bezoek aan de sauna volledig om ontspannen. Zolang je je aan een aantal “regels” houdt, is het enige wat je nog moet doen: genieten!


Deel dit bericht op social media: