6 op de 10 sauna’s in Nederland niet rolstoelvriendelijk

Naast dagelijkse aanpassingen in het leven, hebben rolstoelgebruikers ook tijdens vrijetijdsbesteding last van beperkingen. De een heeft daar meer last van dan de ander, maar toch zijn veel locaties daar nog niet op ingericht. Een dagje ontspannen moet voor iedereen mogelijk zijn en ook een dagje sauna hoort daarbij. Net als ieder ander, willen zij ook zorgeloos een dag kunnen genieten. Toch zijn de meeste wellness locatie daar nog niet op ingericht en uit onderzoek van Wellnesscentrum Nederland blijkt dat maar liefst 6 op de 10 sauna’s in Nederland niet rolstoelvriendelijk is.

Elysium 2 - Vind Wellness

Foto: Elysium

Tijdens het onderzoek zijn er 45 sauna’s onderzocht en daarvan was 42% rolstoelvriendelijk. In totaal zijn er 19 sauna’s goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers en 10 sauna’s zijn beperkt toegankelijk. Bij de sauna’s die goed te bezoeken zijn, zijn er aanpassingen gedaan om de faciliteiten toegankelijk te maken. Het kan echter wel voorkomen dat niet van alle faciliteiten van de locaties te bereiken zijn in een rolstoel. Toch zijn er genoeg faciliteiten over waar wel gebruik van gemaakt kan worden. Locaties die hieronder vallen zijn Elysium en Veluwse Bron.

Er zijn ook nog 10 wellness locaties die beperkt toegankelijk zijn. De overige sauna’s uit het onderzoek, zo’n 16 stuks, zijn bijna niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Deze locaties kenmerken zich door de vele trappen, geen lift, te brede deuren en geen aangepaste voorzieningen. Er wordt daarom afgeraden om deze sauna’s te bezoeken indien je in een rolstoel zit. Voor een uitleg per wellness locatie kan er hier gekeken worden.

Ook via VindWellness kun je zoeken naar locaties die rolstoelvriendelijk zijn en locaties die beperkt toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.


Deel dit bericht op social media: