7 tips voor een eerste saunabezoek

De eerste keer naar de sauna is toch altijd een beetje spannend. Naakt rondlopen tussen mensen die je niet kent en dan moeten ontspannen kan in het begin een beetje onwennig zijn. Wil jij eigenlijk al een tijdje graag naar de sauna, maar vind je dit nog een beetje eng? Gebruik deze tips en hopelijk kun jij hiermee de stap zetten om een dag heerlijk te genieten van een saunabezoek.

Tip 1: Vraag een rondleiding

De-Veluwse-Bron-Vind-Wellness-600x400

Foto: Veluwse Bron

Tegenwoordig hebben veel sauna’s en wellness resorts speciale rondleidingen voor bezoekers die voor het eerst naar de sauna gaan. Ze laten dan alle ruimtes zien zodat je van te voren kennis kunt maken met de locatie. Daarnaast geven zij een aantal tips voor wat je wel en niet moet doen tijdens een sauna bezoek. Maak je vooral niet druk om het naakt zijn. Vaak val je dan nog meer op dan dat je op je gemak rondloopt. Mocht je toch nog vragen hebben, kun je hiermee altijd bij het personeel van de locatie terecht.

Tip 2: Speciale bladkledingdagen

Wellcome-Wellness-6-Vind-Wellness-600x400

Foto: Wellcome Wellness

Als het naakt betreden van de sauna toch nog een stap te ver is, kun je ook gebruik maken van speciale bladkleding dagen. Tijdens deze dagen kun je in je badkleding de sauna’s bezoeken en hoef je niet helemaal naakt te gaan. Hierdoor kun je kennis maken met de sauna’s, zonder dat je je ongemakkelijk hoeft te voelen. Bekijk hier de wellness locaties die badkledingdagen aanbieden.

Tip 3: Zorg voor de juiste spullen

Thermen-Bussloo-Vind-Wellness1-600x400

Foto: Thermen Bussloo

Tijdens een bezoek aan de sauna is het de bedoeling dat je een badjas, slippers en een handdoek gebruikt. Zorg dat je deze meeneemt, hiermee voorkom je dat je deze nog moet huren bij de locatie. Neem daarnaast ook nog een extra schone handdoek mee om je na afloop mee af te drogen. Zorg er tevens voor dat je geen sieraden om hebt, deze kunnen erg heet worden en dat voelt niet prettig aan!

Tip 4: Blijf voldoende drinken

Thermen-La-Mer-4-Vind-Wellness-533x400

Foto: Thermen La Mer

Zorg ervoor dat je na het saunabezoek voldoende water drinkt. Tijdens het bezoek heb je veel getranspireerd en hiermee heb je veel vocht verloren. Om deze vochtreserves bij te vullen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Ook tijdens het sauna bezoek kun je gerust een flesje water meenemen om af en toe wat te drinken.

Tip 5: Bereid je voor

Wellness-Beauty-de-Woudfennen-3-Vind-Wellness-601x400

Foto: Wellness & Beauty de Woudfennen

Om voorbereid naar de sauna te gaan, kun je eerst op het internet oriënteren. Hier zijn verschillende forums te vinden waar je met elkaar kunt praten over het sauna bezoek. Je kunt ook de verschillende locaties bekijken om zo te onderzoeken welke locatie het beste bij jou past. Ga je liever naar een grote sauna met veel faciliteiten, of houd je juist van knus en gezellig? Denk hier van te voren over na bij het maken van jouw keuze. Voor een eerste saunabezoek is het aan te raden om een bezoek door de weeks te plannen, omdat de sauna’s dan meestal rustiger zijn dan in het weekend. Bekijk hier de verschillende wellness locaties.

Tip 6: Ken de route

Wellness-Goes-Vind-Wellness-600x400

Foto: Wellness Goes

Als je voor het eerst een sauna bezoekt, is het fijn om te weten welke route je af moet leggen. Hygiëne is erg belangrijk, dus begin met een warme douche. Droog je vervolgens af, want warme lucht kan beter bij een droge huid! Neem daarna een heerlijk voetenbad. Het signaal van de warmte van je voetenbad wordt doorgezet in je hele lichaam en daarmee is je lichaam voorbereidt op de sauna. Ga hierna de sauna in. Neem plaats op je handdoek en onthoud: hoe hoger je gaat liggen, hoe warmer het wordt. Als je de sauna uitkomt, dien je eerst af te koelen voordat je de volgende cabine in gaat. Laat je lichaam weer op temperatuur komen, spoel je lichaam af met koud water en vergeet hierbij je hoofd niet! Rust nog even uit, neem een voeten bad en begin vervolgens het rondje weer opnieuw.

Tip 7: Ontspan

Zuiver-5-Vind-Wellness-600x400

Foto: Spa Zuiver

Neem je partner of een goede vriend(in) mee en overwin je angst. Een saunabezoek hoort ontspannen te zijn. Neem de tijd voor een dagje sauna zodat je niet steeds op de klok hoeft te kijken. Een saunabezoek duurt al snel een paar uur. Luister goed naar je lichaam, probeer de dagelijkse zorgen los te laten en de belangrijkst tip: geniet!


Deel dit bericht op social media: