Afkoelen na de sauna

Afkoelen op verschillende manieren!

Na een heerlijk moment in een saunacabine, is het tijd om af te koelen. Het afkoelen is een even belangrijk onderdeel als het opwarmen. Je lichaamstemperatuur stijgt in de sauna ongeveer 1,5 graden Celsius. Je lichaam moet deze warmte weer kwijt en daarom is het belangrijk om af te koelen. Echter zijn er verschillende manieren waarop je kan afkoelen.

Natuurlijk afkoelen

De Veluwse Bron 5 - Vind Wellness

Foto: Veluwse Bron

Als je de saunacabine uit komt, is het verstandig om eerst natuurlijk af te koelen. Door een wandeling in de buitenlucht te maken, zullen de bloedvaten weer gaan sluiten. Het is belangrijk om langzaam af te koelen zodat je lichaam rustig kan wennen aan de lagere temperatuur. Vergeet hierbij niet om je hoofd te laten afkoelen. Als je deze niet goed laat afkoelen, kan je last van hoofdpijn krijgen.

Dompelbad

Spa Sense 2 - Vind Wellness

Foto: Spa Sense

Na het natuurlijk afkoelen, kan je kiezen voor verdere afkoeling. Dit kan door middel van een dompelbad. Voordat je het dompelbad in gaat, moet je onder de douche stappen. Hierdoor wordt het zweet afgespoeld en kan je lichaam wennen aan de lagere temperatuur. Mocht je het aandurven, dan kan je daarna het dompelbad in gaan. De temperatuur van een dompelbad is meestal rond de 5 graden Celsius. In sommige dompelbaden kan er zelfs wat ijs in drijven!

Zwembad

Thermae 2000 3 - Vind Wellness

Foto: Thermae 2000

Ook als je gaat afkoelen in een zwembad, is het goed om eerst onder de douche het zweet af te spoelen. Dit is belangrijk voor de hygiëne in het zwembad. Door gebruik te maken van het zwembad, sluiten de poriën in je lichaam zich weer. Deze poriën worden door de hitte van de sauna geopend. Er zijn ook zwembaden met een jetstream. Hierbij krijg je een tegenstroom waardoor je eindeloos kunt door blijven zwemmen. Meteen goed voor je beweging dus!

Er zijn diverse manieren waarop je je lichaam kan laten afkoelen. Misschien heb je al een favoriet, of wellicht wil je juist wel een nieuwe manier ontdekken. Bekijk hier alle afkoelmogelijkheden!


Deel dit bericht op social media: