De ideale saunagang

In 7 stappen door de sauna

Ga je binnenkort voor het eerst naar de sauna? Of bezoek je de sauna al een langere tijd, maar weet je niet zeker of het wel de juiste volgorde is die jij aanhoudt? Met dit stappenplan benut je de voordelen van een sauna optimaal en heb je precies de goede volgorde in handen.

Stap 1: Voorbereiding

De-Veluwse-Bron-Vind-Wellness-600x400

Foto: Veluwse Bron

Als je naar de sauna gaat, moet je er rekening mee houden dat je niet met een volle maag naar de sauna gaat, maar ook niet met een lege maag. Als je met een volle maag naar de sauna gaat, dan heeft je lichaam moeite om alles te verwerken. Zij moet dan twee processen in gang stellen, namelijk het verwerken van eten en de afvalstoffen afscheiden door de hitte. Eet dus een bakje kwark/yoghurt of een andere lichte maaltijd. Ga voordat je naar de cabines gaat, ook nog even langs het toilet.

Stap 2: Douchen

Sauna Swoll 4 - Vind Wellness

Foto: Sauna Swoll

Als je de belangrijkste voorbereiding hebt gedaan, dan kun je door naar stap 2: douchen. Hygiëne staat bij de wellness centra hoog in het vaandel en daarom moeten alle wellness liefhebbers zich aan deze regels houden. Droog je na de douche goed af, want een droge huid transpireert beter. Hierdoor kan je lichaam nog beter zijn werk doen.

Stap 3: Voetenbad

Wellness Goes 2 - Vind Wellness

Foto: Wellness Goes

Tijdens een voetenbad, raakt je lichaam al gewend aan de warmte die straks gaat komen in de saunacabine. Het warmtesignaal wordt doorgegeven van je voeten naar je hele lichaam. Daarnaast stimuleert het voetenbad het transpireren.

Stap 4: De sauna

Goos Saunaworld 2 - Vind Wellness

Foto: Goos Saunaworld

Ga vervolgens de sauna in. Neem plaats op je handdoek en zorg dat ook je voeten op de handdoek zijn geplaatst. Hoe hoger je in de sauna gaat zitten, hoe warmer het wordt. Als je voor het eerst de sauna bezoekt, kun je het beste bij de ingang blijven zitten. Als het dan te heet wordt, ben je snel bij de uitgang om de cabine te verlaten. In de sauna kun je ervoor kiezen om te liggen of te zitten. Houd je voeten op hetzelfde niveau als waar je zit, zodat je hele lichaam zich in dezelfde warmtezone bevindt. Ga de laatste twee minuten in de sauna zitten, bij voorkeur op de onderste plank. Hierdoor went de bloedsomloop aan de verticale houding.

Stap 5: Afkoelen

Thermen La Mer 2 - Vind Wellness

Foto: Thermen La Mer

Na ongeveer 12 minuten verlaat je de sauna en laat je je lichaam eerst natuurlijk afkoelen. Laat je lichaam weer op temperatuur komen door even in de buitenlucht te zitten, of op een bankje voor de saunacabine. Nadat je lichaam redelijk is afgekoeld, spoel je je lichaam af met koud water. Vergeet hierbij vooral je hoofd niet. Maak voordat je het koude dompelbad ingaat, eerst gebruik van een douche om het zweet af te spoelen.

Stap 6: Voetenbad

Hof van Saksen 4 - Vind Wellness

Foto: Hof van Saksen

Neem nadat je bent afgekoeld een voetenbad, om je lichaam weer redelijk op te warmen. Nadat je bent afgekoeld, kun je nog even wat uitrusten. Neem een pauze van ongeveer 15 minuten. Je lichaam komt hierdoor helemaal bij en je zult merken dat je hierna volledig ontspannen bent.

Stap 7: Nieuw rondje

Bilderberg Landgoed Lauswolt 6 - Vind Wellness

Foto: Bilderberg Landgoed Lauswolt

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kun je weer opnieuw beginnen met de saunagang. Nu kun je stap 1 eventueel overslaan.

Ook toe aan de sauna? Vind hier jouw favoriete locatie en probeer de saunagang uit.


Deel dit bericht op social media: