Hamam en zithammam

Oosters genieten

Ontspannen en genieten komen samen in een Hamam. Tijdens een vakantie in Marokko of Turkije maken veel toeristen gebruik van het Oosterse badritueel. Doordat steeds meer mensen in aanraking komen met dit ritueel door de vakanties, wordt de interesse in de Hamam steeds groter. Hierdoor heeft het inmiddels ook zijn plek gevonden in Nederland. Lees hier meer over de betekenis, het ritueel en het verschil tussen een Hamam en zithammam.

Wat is een hamam?

Hammam Shifa 2 - Vind Wellness

Foto: Hamam Shifa

De Hamam is een oosters badhuis, waar de mensen samen komen voor reiniging en ontspanning. Het ritueel is al meer dan 800 jaar oud en van oorsprong worden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Het woord Hamam komt van het Arabische woord ‘hamma’ en betekent heetwaterbron. Naast de reiniging, heeft de Hamam ook een sociale functie. Zelfs na al die jaren, heeft de Hamam nog steeds dezelfde functie. Ook in de westerse landen zoals Nederland gaan de mensen naar de Hamam om tot rust te komen, zichzelf te reinigen of voor een gezellige dag met vrienden of vriendinnen.

Het ritueel

Hamam-Het-Oosten-3-Vind-Wellness-599x400

Foto: Hamam het Oosten

Hamam is een Oosters badritueel waarbij het lichaam zich eerst opwarmt op een verwarmde marmeren plaat. Vervolgens vindt er een massage plaats met warm water en een scrub. Door deze scrub worden er dode huidcellen verwijderd en kan de opperhuid zich vernieuwen. Na deze scrub volgt er een water met zeep ritueel waarbij het lichaam met een schuimdeken bedekt wordt. Deze zeep geeft de huid een voedende en verzorgende werking. Door deze behandeling ontspannen de spieren zich, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en voelt de huid na de behandeling weer zijdezacht aan.

Hamam en zithammam

aparthotel-delden-vind-wellness-600x400

Foto: Aparthotel Delden

Het verschil tussen een Hamam en een zit-hamam is dat een zit-hamam puur gericht is op het vitaliseren van het lichaam. Je dient hierbij eerst plaats te nemen in de stoomcabine, zodat de dode huidcellen worden losgeweekt. Daarna wordt er gebruik gemaakt van speciale klei en daarnaast ook van een zeepbehandeling. Het lichaam wordt afgespoeld met warm en koud water en het lichaam voelt zich daarna weer herboren.

Deze speciale behandelingen worden inmiddels op steeds meer wellness locaties aangeboden. Bekijk hier de locaties die hamam behandelingen aanbieden en bekijk hier de locaties die een zithammam aanbieden.

 


Deel dit bericht op social media: