Is een saunabezoek verstandig als je verkouden bent?

Sauna en ziek zijn

Het wordt weer kouder en steeds meer mensen om je heen lopen weer te snotteren. De tijd dat mensen weer vatbaarder worden voor een griep of verkoudheid is aangebroken en dus willen we onszelf allemaal wapenen tegen deze virussen. Als je regelmatig de sauna bezoekt, word je minder vaak verkouden dan je omgeving. Maar hoe kan dit? En als je al verkouden bent; is een saunabezoek verstandig als je verkouden bent?

Top Alivio 3 - Vind Wellness

Foto: Top Alivio

Preventief saunabezoek

Hoe kan het eigenlijk dat je minder vaak verkouden bent of een griep hebt als je vaker naar de sauna gaat? Als je snel last hebt van wat ziekteverschijnselen, dan is het verstandig om de sauna wat vaker op te zoeken. De sauna laat je lichaamstemperatuur stijgen naar zo’n 39 graden. Hierdoor gaan je poriën openstaan en begin je te zweten. Het verlies van dit vocht zorgt ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagd en afvalstoffen worden afgevoerd. Doordat je zoveel zweet, is het ook belangrijk om genoeg water te drinken om alle afvalstoffen te helpen je lichaam te verlaten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat er door regelmatig saunabezoek een toename van witte bloedcellen plaatsvindt. Hierdoor ben je beter bestand tegen verkoudheid en griep.

 

Saunabezoek tijdens verkoudheid

Zolang je geen koorts hebt, is een saunabezoek geen probleem. Indien je wel last hebt van koorts, wacht dan even met een saunabezoek totdat de koorts weg is. Je lichaamstemperatuur is tijdens koorts hoger dan normaal, en tijdens een saunabezoek wordt dit vaak nog hoger. Het is niet slim om je lichaamstemperatuur nog meer te laten verhogen dan dat het is als je koorts hebt. Wanneer je ziek dreigt te worden, zal dit eerder uitbreken als je naar de sauna gaat. Gelukkig ben je daarna vaak wel weer snel beter en hoef je niet langer rond te lopen met het ziek gevoel.

 

Saunabezoek verstandig?

Indien je dus geen koorts hebt, kun je gemakkelijk een bezoek aan de sauna brengen. Eigenlijk is dit zelfs aan te raden! Je krijgt hierdoor een betere weerstand en wordt minder snel ziek. Ook naakt buiten lopen is geen probleem. Je lichaam kan op deze manier rustig afkoelen. Doe dit wel pas na minimaal 8 minuten in de sauna te hebben gezeten op de middelste of bovenste plank. Als je dit doet, bouwt je lichaam een warmtebuffer op waardoor je rustig even buiten kunt lopen. Let er op dat je geen handdoek om je heen slaat als je naar buiten gaat. Hierdoor krijgt je lichaam niet genoeg de kans om af te koelen en dat is nou net wat je wilt als je buiten gaat rondlopen. Als je het koud begint te krijgen kan je met water gaan koelen. Doe je dit meteen, dan sluiten de haarvaten zich direct en krijgt je lichaam wederom niet genoeg de kans om genoeg af te koelen!

Geniet van je saunabezoek! Ben jij er nog niet uit welke wellness locatie je wilt bezoeken? Kijk dan hier voor het complete aanbod.


Deel dit bericht op social media: