Ontwikkeling van de sauna

Geschiedenis van de sauna

De sauna zoals wij die nu kennen, zo anders was deze 2000 jaar geleden. Intussen heeft de sauna al heel wat veranderingen doorgemaakt. Volgens de Finland site is de sauna waarschijnlijk zo’n 2000 jaar geleden ontstaan in Finland, maar het zou ook kunnen zijn dat deze pas 1000 jaar geleden is ontstaan. Vroeger was een sauna slechts een gat in de heuvel, maar nu is de sauna meer. De mensen gaan er heen om te ontspannen en een dag te genieten.

Het ontstaan

duinsauna_mini

Foto: Elysium

De eerste sauna’s dienden om de mensen warm te houden. De Finnen groeven kuilen in de hellingen van de heuvels. Om deze ruimte te verwarmen, werden er stenen opgewarmd. Als deze gloeiend heet waren, werd er water over de stenen gegooid om zo stoom te creëren. Hierdoor werd de ruimte zo warm, dat de mensen in deze ruimte konden gaan zitten zonder kleren aan. In de 20ste eeuw werd de sauna met een schoorsteen ontwikkeld. Hier werd de stenen sauna bedekt met een metalen top waaraan een schoorsteen werd bevestigd. Boven de schoorsteen zat een luik die open en dicht kon, waarmee de temperatuur gereguleerd kon worden.

Na deze sauna, werd er een nieuwe kachel ontwikkeld. Deze kachel zorgt ervoor dat de hitte continu blijft. Hierbij liggen de stenen in een bak boven het vuur en die worden opgewarmd door ijzeren elementen die tussen de stenen liggen, die ook de warmte verspreid.

Hedendaagse sauna

Inntel hotel Rotterdam Centre 2 - Vind Wellness

Foto: Intell Hotel Rotterdam Centre

Tegenwoordig kennen wij allemaal de elektrische kachel in de Finse sauna. In deze sauna wordt er gebruik gemaakt van elektrische resistors in plaats van een brandend vuur. Door deze resistors worden de stenen opgewarmd. Dit is een andere variatie op de kachel zoals eerder beschreven. Tegenwoordig kent Finland minimaal 1,7 miljoen sauna’s. Met een bevolking van ruim 5 miljoen mensen is dit het dichtstbevolkte sauna land. Bijna iedere Fin gaat dan ook minimaal 1 keer per week naar de sauna.

Reinigen van lichaam

Hammam Shifa 2 - Vind Wellness

Foto: Hammam Shifa

Tegenwoordig wordt de sauna gebruikt om het lichaam te reinigen en vooral om te ontspannen. In het verleden was het doel voornamelijk om bij te komen van het harde werken en in het nog verdere verleden was het om warm te blijven, zoals eerder te lezen was. Daarnaast vinden de Finnen dat je je in de sauna moet gedragen zoals je ook in de kerk zult doen. De sauna is om te mediteren en tot rust te komen en daarom hoort praten, vloeken, of het kijken/luisteren naar tv en radio niet bij de sauna, aldus de Finnen.


Deel dit bericht op social media: