Opgieting, Löyly en Aufguss

Waarom je dit sauna ritueel niet mag missen!

In de saunaomgeving kom je veel termen tegen waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord en waar je niet van weet wat het inhoudt. Termen die je vaak voorbij hoort komen zijn Opgietingen, Löyly en Aufguss. Hier vind je de uitleg van deze termen, waarom je dit een keer moet proberen en tips!

Wat houdt een Opgieting, Löyly of Aufguss in?

Goos Saunaworld 3 - Vind Wellness

Foto: Goos Saunaworld

Eigenlijk wordt er met alle drie de termen hetzelfde bedoeld. Een Opgieting, Löyly of Aufguss is een sauna ritueel waarbij de saunameester een grote hoeveelheid water met etherische oliën over de warmte bron giet. Er komt hierdoor een waterdamp vrij die de saunameester verspreid door te wapperen en te zwaaien met een handdoek. De luchtvochtigheid in de sauna stijgt, je krijgt het warmer en daardoor begin je extra te transpireren. Hierdoor verbeterd je doorbloeding en wordt je lichaam extra gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren.

Waarom een Opgieting, Löyly of Aufguss saunaritueel?

Wellness Goes 4 - Vind Wellness

Foto: Wellness Goes

Tijdens een Opgieting, Löyly of Aufguss wordt de temperatuur lager, maar de luchtvochtigheid wordt hoger. Hierdoor ervaar je dat het warmer aanvoelt dan tijdens een bezoek aan een van de andere saunacabines. Als de saunameester jouw kant op zwaait, krijg je een heuse stoot aan warmte. Elke saunameester pakt dit ritueel anders aan, waardoor je vaak een andere beleving krijgt. De saunameester kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in plaats van een handdoek, takken of vlaggen te gebruiken. Ook kan er een thema gekoppeld worden aan dit ritueel waarbij de gehele ruimte wordt omgetoverd in een bepaalde sfeer. Om de beleving compleet te maken worden er soms ijsblokjes uitgedeeld tijdens dit ritueel of wordt er na afloop fruit uitgedeeld. Naast het warme gevoel en het uitzicht, worden ook je reukzintuigen geprikkeld. Door de etherische oliën wordt er een aangename geur verspreid door de ruimte. Dit kan een dennen geur zijn, maar ook een citroen- of eucalyptus geur.

Tips bij een Opgieting, Löyly en Aufguss

spAmeland - Vind Wellness

Foto: SpAmeland
  • Zorg voordat je dit ritueel ingaat, dat je bent uitgerust. Bezoek niet vlak van tevoren een andere sauna of faciliteit, maar zoek een rustruimte op en zorg dat je bent uitgerust.
  • Dit saunaritueel kan erg heet worden en helemaal voor de eerste keer. Ga daarom niet bovenin zitten, maar neem plaats op een van de onderste banken.
  • Kies een plek vlakbij de deur. Mocht het ritueel toch te warm zijn of voel je je niet goed, dan ben je dichtbij de uitgang en kan je snel weg.
  • Blijf na het ritueel nog even op je plek zitten. Iedereen gaat tegelijk naar buiten en daardoor kan het zijn dat je in de rij moet staan om naar buiten te gaan. Wacht met opstaan totdat je in één keer naar buiten kunt lopen.
  • Koel rustig af. Laat je lichaam afkoelen in de buitenlucht en neem vervolgens een voetenbad. Laat daarna de rest van je lichaam afkoelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van het koude water.
  • Laat het gebeuren. Probeer tijdens dit ritueel te ontspannen en geniet van alles wat er om je heen gebeurt!

Benieuwd geworden naar een Opgieting, Löyly of Aufguss? Bekijk hier waar ze dit sauna ritueel aanbieden.


Deel dit bericht op social media: