Sauna en alcohol

Alcohol nuttigen in de sauna

Tijdens een bezoek aan de sauna wordt er regelmatig alcohol genuttigd. Een heerlijk glas wijn of andere alcoholische versnapering tijdens dit ontspannen dagje klinkt heerlijk, maar moeten we dit eigenlijk wel doen? Of kunnen we toch beter voor dat glas water gaan? Vandaag geven we antwoord op deze vraag.

Vochtverlies

De Sauna van Diemen 4 - Vind Wellness

Foto: De Sauna van Diemen

De sauna wordt verwarmd met een warmtebron, wat bijvoorbeeld een kachel of gestookt hout kan zijn. De warmtebron in de sauna verwarmt de lucht en de lucht verwarmt vervolgens weer je lichaam. Als je lichaamstemperatuur steeds hoger wordt, moet je lichaam deze warmte ook weer kwijt. Hierdoor begin je te zweten en een bezoek aan de sauna betekent dus veel transpireren. Tijdens een rondje sauna verliest je lichaam maar liefst 0,5 tot 1,5 liter vocht. Uit onderzoek is gebleken dat er eerst vocht uit je bloed wordt gehaald. Omdat je bloed de samenstelling zo constant mogelijk wil houden, wordt het weer aangevuld met vocht uit vet-, spier- en huidweefsel. Door dit proces word je lichaam ‘schoongespoeld’. Dit is vaak één van de redenen dat mensen gebruik maken van de sauna. Zweet jij minder dan andere mensen in de sauna? Dan betekent dit dat jij de warmte beter aan kan.

Alcohol

Sauna Hotel Bron Apart 6 - Vind Wellness

Foto: Sauna Hotel Bron Apart

Je lichaam bestaat voor 90% uit water en je lichaam kan enkel goed functioneren als het voldoende vocht heeft. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en zorgt voor uitdroging. Naast alcohol, onttrekt ook koffie en zwarte thee vocht uit je lichaam. Vaak is het zo dat als je hoofdpijn hebt, je lichaam vraagt naar water. Een volwassene moet ongeveer 2 liter water per dag drinken. Bij onvoldoende vochtinname, kan er dehydratie ontstaan (uitdrogen van je lichaam). De gevolgen van uitdroging kunnen zijn: verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid en spierzwakte.

Conclusie

De Wilmersberg Landgoedhotel 3 - Vind Wellness

Foto: Hotel de Hunzebergen

Teveel alcohol drinken is niet verstandig als je een bezoek brengt een de sauna. Een glas alcohol kan geen kwaad, maar zorg dan wel dat je ook extra water ernaast drinkt. Wil je zelf controleren of je genoeg water drinkt, dan kun je kijken naar de kleur van je urine. Is deze donker geel? Dan wijst dit op uitdroging. Is je urine een normale tot heldere kleur? Dan heb je genoeg water gedronken. Let er dus goed op dat je voldoende water drinkt zodat je de rest van de dag heerlijk kunt ontspannen!


Deel dit bericht op social media: