Sauna en reuma

Een bezoekje aan de sauna betekent voor de meeste mensen een ontspannen dagje, waarbij genieten centraal staat. Naast dat het ontspannen centraal staat, is de sauna ook nog erg goed voor veel mensen. De meeste voordelen van de sauna zijn wel bekend, zoals een verbeterde bloedsomloop en dat een bezoekje aan de sauna goed is voor de weerstand. Ben je op zoek naar meer voordelen voor een saunabezoek? Lees dan dit artikel. Toch biedt de sauna nóg meer voordelen! Met name voor de mensen met reuma kan de sauna een positief effect hebben.

Wat is reuma?

De Parel 4 - Vind Wellness

Foto: Wellnesscenter De Parel

Er zijn verschillende vormen van reuma. Reuma is dan ook een verzamelnaam voor honderden verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Je hebt onder andere ontstekingsreuma. Hierbij worden de gewrichten beschadigd door ontstekingen. Artrose is een andere vorm van reuma en bij deze vorm verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Een derde vorm is weke-delen-reuma. Onder deze vorm vallen aandoeningen aan spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Pijn en stijfheid is een gevolg van reuma.

Wat doet de sauna met reuma?

Thermae 2000 5 - Vind Wellness

Foto: Thermae 2000

Er is wetenschappelijk nog weinig bekend over de effecten van sauna in combinatie met reuma. Desondanks is er wel bekend dat voor de meeste mensen met reuma de sauna als positief ervaren. De stijfheid kan verminderen en de pijn afnemen. Ook bij de mensen met artrose wordt de stijfheid minder na een bezoek aan de sauna. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de pijn afneemt. Pijn en stijfheid nemen af bij warmte, mits er geen ontsteking zit. Bij ontstekingen is dit anders. Hier zorgt kou juist voor verlichting en zou warmte de klachten zelfs kunnen verergeren. Warmte wakkert de ontstekingen aan en dus in het geval van ontstekingen wordt de sauna afgeraden. Wij raden daarom zeker aan om te overleggen met je behandeld arts wat voor jou het best kan werken.

Voordelen

Sauna Soesterberg 3 - Vind Wellness

Foto: Sauna Soesterberg

Naast de sauna, kan ook een warme douche of een infrarood sauna helpen tegen de pijn. Met name voor artrose is de infrarood sauna erg goed, evenals bij weke-delen-reuma. Dit is echter maar tijdelijk. Mocht de sauna helpen tegen de pijn, dan zou je regelmatiger naar de sauna kunnen gaan. Doordat de stijfheid en pijn verminderen, kun je beter ontspannen en genieten van de leuke dingen.

Bekijk hier welke wellness locaties er allemaal zijn in Nederland en plan jouw bezoek aan de sauna.

 


Deel dit bericht op social media: