Voeding tips voor een optimaler saunabezoek!

Wat te eten voor, tijdens en na een saunabezoek?

Een bezoek aan de sauna betekent volop genieten. Om het bezoek nog aangenamer te maken moet je aan een aantal dingen denken zoals: de duur van je saunabezoek, welke wellness locatie je gaat bezoeken, maar ook wat je eet. Lees deze voeding tips voor een optimaler saunabezoek.

Voor het saunabezoek

09-VBron-075

Foto: Veluwse Bron


Het is verstandig om voor je saunabezoek slechts een lichte maaltijd te nemen. Mocht je toch een grotere maaltijd willen eten, kun je dit het beste maximaal 1 tot 2 uur voor je bezoek doen. Het kan voor je lichaam te veel werk zijn om naast de moeite die het moet doen om de warmte af te weren, ook de spijsvertering in werking te zetten. Hierdoor kan hoofdpijn en/of duizeligheid optreden. Daarom is het beter om slechts een salade of kwark te eten voor je saunabezoek. Daarnaast is het niet verstandig alcohol te drinken voor je saunabezoek. Het lijkt misschien ontspannen om voor je saunabezoek alcohol te nuttigen, maar je lichaam vindt dit iets minder leuk. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en dat is wat een saunabezoek ook doet. Hierdoor kun je kans hebben om uit te drogen.

Tijdens het saunabezoek

Puur
Foto: Elysium


Veel wellness locaties hebben een restaurant in het gebouw. Deze wordt gebruikt om te lunchen en/of te dineren of om even iets te drinken. Doordat een saunabezoek ontspannen en gezond is, hoort het eten hier ook in te passen. Het is daarom voor veel mensen belangrijk dat zij gezond en duurzaam kunnen eten. Ook tijdens een saunabezoek is het verstandig om licht te eten. Kies ook hier voor een salade of een yoghurt. Om het gehele saunabezoek water te blijven drinken lijkt zinvol, maar is het niet! Je lichaam vult meteen de vochtreserves aan, waardoor het zweetvocht uit het net gedronken water komt en niet uit de waterreservoirs van het lichaamsweefsel. Hier worden de afvalstoffen door afgevoerd en daarom is het beter om dit uit de waterreservoirs te trekken in plaats van uit het net gedronken water.

Na het saunabezoek

Thermen-Bussloo-5-Vind-Wellness1-631x400

Foto: Thermen Bussloo


Na het saunabezoek is het wél verstandig om veel water te drinken. Al het vocht dat verloren is, kun je nu aanvullen door veel water te drinken. Door het vele vocht dat je verloren bent tijdens het saunabezoek, ben je ook veel zout verloren. Daarom is het verstandig om na een saunabezoek een zoute snack te nemen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een kaas tosti. Hoe ouder de kaas, hoe hoger het zoutgehalte. Dit is natuurlijk niet de gezondste keuze, dus kun je ook voor een kippensoep gaan. Door kippensoep te nemen krijg je niet alleen zout binnen, maar ook vocht. Twee vliegen in één klap dus. Voor de veganisten is een aardbei-spinazie salade een goede keuze. Deze salade is niet alleen voor veganisten een lekkere maaltijd na een saunabezoek, maar ook voor ieder ander. Dit is een vullende salade die niet te zwaar op de maag ligt én waar zout in is verwerkt. Een andere aanrader is een fruitsalade. Deze bevat gemiddeld 80% vocht en is dus perfect om het vocht tekort aan te vullen. Vaak serveren wellness locaties ook diverse smoothies die erg lekker én gezond zijn!

Bekijk alle wellness locaties met restaurant hier!

 

 


Deel dit bericht op social media: