Waarom je vaker gebruik moet maken van het stoombad

Als je denkt aan een bezoek aan de sauna, dan denk je vaak aan heerlijk zweten in een Finse of Panorama sauna of lekker dobberen in het zwembad. De meest bekende faciliteiten komen als eerst in je op, terwijl de bijzondere faciliteiten ook steeds populairder worden. De wellness liefhebbers willen nieuwe dingen uitproberen en daarmee ook verrast worden door de wellness locaties. Een faciliteit die al langer te vinden is bij de wellness locaties is het stoombad. Maar wat is een stoombad precies en wat zijn de voordelen van deze faciliteit? Lees het nu op VindWellness!

1Vx0Ti_stoombad4

Foto: Sauna Hezemeer

Wat is een stoombad?

Een stoombad is een ruimte waarin het rond de 50 graden Celsius is met een luchtvochtigheid van ongeveer 100%. De ruimte is dus warm, met een dichte mist van stoom. Aan deze ruimte kan ook nog een olie toegevoegd worden, waardoor er een heerlijke geur wordt verspreid door de ruimte. Deze geuren kunnen verschillende functies hebben zoals het vrij maken van de luchtwegen bij een verkoudheid.

 

Voordelen van een stoombad

Het gebruik van een stoombad wordt vaak als ontspannen ervaren, maar naast dat het ontspannend is, is het gebruik ook heel gezond. Na het gebruik van stoombad wordt je huid ook zachter. Door de combinatie van een hoge luchtvochtigheid en en de warme temperatuur krijgt je huid een diepe reiniging. Je gaat zweten, waardoor de huidporiën open gaan en de afvalstoffen de huid kunnen verlaten. Dode huidcellen kunnen makkelijker worden verwijderd, waardoor je een heerlijk zachte huid krijgt!

Een specifiek voordeel van het gebruik van een stoombad is dat je luchtwegen worden gereinigd. Doordat je de warme stoom inademt, komen je luchtwegen vrij en kun je vrijer ademen. Doordat het warm in de ruimte is, kan het ook een tegengestelde werking hebben. Als je benauwd wordt van het gebruik, verlaat dan de ruimte en probeer het later nog eens.

Daarnaast word je minder snel ziek als je regelmatig gebruik maakt van een stoombad. Doordat de temperatuur zo hoog is, krijgt je lichaam te maken met een kunstmatige koorts. Hierdoor begint je imuumsysteem te werken en bereiden zij zich voor op slechte bacteriën of virussen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je beter bent beschermt tegen griepjes of verkoudheden.

 

Tips bij het gebruik van een stoombad

Door de hoge luchtvochtigheid, is het stoombad iets anders dan de reguliere sauna die je wellicht kent. De temperatuur is lager, maar de luchtvochtigheid hoger vergeleken met een sauna, waardoor een stoombad nat is. Het is daarom verstandig om je handdoek buiten te laten liggen als je je je handdoek daarna nog wilt gebruiken. Daarnaast ligt er vaak een trekker in de ruimte, waarmee je een plekje schoon kunt maken waardoor je niet in een natte plas water zit.

Het gebruik van een stoombad hoort vooral ontspannen en lekker te zijn! Geniet er dus van! Benieuwd waar je gebruik kunt maken van een stoombad? Bekijk alle wellness locaties met een stoombad.


Deel dit bericht op social media: