Zwanger en naar de sauna

Is een saunabezoek verstandig als je zwanger bent?

De sauna is een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Als je zwanger bent kan je dat wel gebruiken! Maar is het eigenlijk wel verstandig om de sauna te bezoeken als je in verwachting bent? Lees hier de tips die je kunt volgen als je zwanger bent en een bezoek aan de sauna wilt plannen!

Eerste en laatste periode van de zwangerschap

veluwse bron zwanger

Foto: Veluwse Bron

In de eerste drie kritieke maanden wordt het alle zwangere vrouwen afgeraden om de sauna te bezoeken. ‘’Er zijn geen gevallen bekend van zwangere vrouwen waarbij het in de sauna mis is gegaan, maar toch adviseren wij om in deze kritieke maanden geen enkel risico te nemen.’’ aldus De Nederlandse Sauna Vereniging.

De laatste vier tot zes weken van de zwangerschap wordt een saunabezoek ook afgeraden. Er is een kans dat er al een kleine ontsluiting plaats heeft gevonden, waardoor er infecties kunnen ontstaan door gebruik te maken van een bubbelbad of kruidenbad.

Tips

sauna het zuiden

Foto: Sauna Het Zuiden
  • Als je zwanger bent, wil je natuurlijk alleen het beste voor je kind. Als je nog nooit of een enkele keer een sauna hebt bezocht, is het af te raden om een sauna te bezoeken als je zwanger bent. Je lichaam moet dan extra hard werken. Zij moet én wennen aan de sauna én aan het zwanger zijn. Plan je saunabezoek na je zwangerschap!
  • Indien je regelmatig een sauna bezoekt, kan je ook de sauna bezoeken als je zwanger bent. Let wel op of je geen complicaties hebt en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk.
  • Blijf niet langer dan 10 minuten in een sauna cabine zitten. Anders ontstaat er een kans dat je lichaamstemperatuur te veel stijgt en er een kunstmatige koorts ontstaat. Ga niet bovenin de sauna zitten. Dit is het heetste gedeelte en hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur te snel. Daarnaast kan de overgang tussen de warme sauna en het koude dompelbad kan te groot zijn. Laat je daarom natuurlijk afkoelen en vermijdt het dompelbad.
  • Het betreden van een infrarood sauna of zonnebank wordt absoluut afgeraden voor zwangere vrouwen.
  • Misschien wel de belangrijkste tip: luister naar je lichaam. Voel je je niet goed of duizelig? Stop dan meteen met je saunabezoek. Ga niet alleen een saunacabine in, maar zorg dat er altijd iemand bij je is.

Voordelen sauna

azzurro

Foto: Azzurro Wellness

Natuurlijk heeft de sauna, ook als je zwanger bent, voordelen. Om te beginnen kun je heerlijk ontspannen en even tot rust komen. Misschien zit je helemaal op een roze wolk, maar misschien heb je ook veel last van misselijkheid gehad. Elke zwangerschap is immers anders. Tijdens een saunabezoek kun je de rust weer terug vinden om daarna nog meer van je zwangerschap te kunnen genieten. Daarnaast verbetert je bloedsomloop en verlies je veel vocht. Dit is een voordeel, omdat zwangere vrouwen vaak veel vocht vasthouden. Een saunabezoek kan dus helpen om dit vocht te verliezen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te genieten van een heerlijke zwangerschapsmassage. Deze massage is speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Door deze massage kan je heerlijk ontspannen en worden de spieren soepeler. Je lichaam komt hierbij tot rust en kan zich herstellen. Bekijk hier de wellness locaties die zwangerschapsmassages aanbieden.

In de meeste gevallen wordt een saunabezoek aan zwangere vrouwen afgeraden. In enkele gevallen kan een bezoek aan de sauna wél, maar luister altijd goed naar je eigen lichaam. En onthoud: bij twijfel of vragen, raadpleeg altijd je huisarts!


Deel dit bericht op social media: